QR Kod (Quick Respond) | Hızlı Cevap Kodu Oluşturma

Son zamanlarda etrafınızda bu kodlara sıkça rastlıyorsunuzdur. Aldığınız ürünlerin üzerinde, form ve dökümanlarda, reklam afişlerinde, yöneticilerin kart vizitlerinde, ÖSYM‘ye ait sınav kitapçıklarında ve daha pek çok yerde QR kodları görmek mümkün. Peki nedir bu QR kod? Ne işe yarar?

Resim

QR Kod uyuglamasının yapımcısı bir Japon şirketi olan Denso Wawe firmasıdır. Qr Code isimli bu uygulamanın açılımı “Quick Response” yani hızlı tepkidir. Bu uygulama 1994 yılında geliştirilmiş ve patenti alınmıştır. QR Code özellikle Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Qr kodu uygulaması pek çok dili ve hatta pek çok uygulamayı dahi desteklemektedir. Örneğin wifi QR kodu uygulaması bulunan bir sitede bu kod sayesinde kablosuz ağ şifrenizi bir QR kod olarak oluşturabilir ve bu sayede telefonunuzdan herhangi bir şey yazmadan yanlızca bu kodu okutarak kablosuz bağlantı yapabilirsiniz. Ancak bunun için tabii ki de QR kod okuyucu uygulamalarından birine sahip olmanız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Uçaklarda Kara Kutu Nedir?, Nasıl Çalışır?

Teknolojinin akıl almaz bir hızda ilerlediği şu günlerde hız kavramı olduğundan daha anlamlı hale gelmiş durumda. QR kodun geliştirilmesiyle de akıllı telefonlar için yazılımcılar tarafından yapılan pek çok program mevcut. Hatta bazı telefonlara entegre edilmiş bir özellik haline gelen hızlı cevap kodlarını kullanarak ulaşmak istediğiniz bilgilere anında anında ulaşabiliyorsunuz. Bunun için sadece QR kod okuyabilen bir uygulamaya ya da bu özelliği barındıran bir cihaza sahip olmanız yeterli. Bu kodu gördüğünüz herhangi bir yerde kodu cihazınıza (bu bir akıllı telefon veya tablet olabilir) okuttuğunuz taktirde bilgilere anında ulaşabilirsiniz.

Resim

Bu kodu nasıl oluşturabilirim sorusunu bir örnekle açıklayacak olursak; web sitenize ya da kart vizitinizde bulunan bilgilere insanların tek hamlede erişebilmesi için bir QR kod oluşturmak istediniz. Bunun için oluşturulmuş bir siteden faydalanarak öncelikle bir QR kod oluşturuyorsunuz. Bu kodu oluşturabileceğiniz Türkçe sitelerden bazıları;

Yukarıdaki siteler veya mevcut dilediğiniz bir siteyi kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kendi blogum için hazırlarlamış olduğum QR kodu basamak basamak inceleyelim. İşlem oldukça kolay. Öncelikle siteden hazırlamak istediğiniz QR kod formatını seçiyorsunuz. Maksadınıza uygun formatların ne işe yaradığını üzerine tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ben blogum için bir kod üretmek istediğimden URL seçimi ile bloguma ait URL’i kutuya yazıp QR Kodu Oluştur dediğimde oluşturulan kodun ön izlemesi sağdaki pencerede yer alıyor. Daha sonra bu koda bilgisayarıma indirip dileğim yere ekleyebiliyorum. İşte bu kadar basit. Yazıdaki ilk görselde blogum için oluşturduğum koda aittir.

Resim

1-Sitenize ait URL’i kutuya yazın.

Resim

2- QR Kodu Oluştur’a tıklayın. Kodunuz kullanıma hazır.

Hülya Alkan.

Kaynak: 

  • Platinonline
  • qrkod

6 thoughts on “QR Kod (Quick Respond) | Hızlı Cevap Kodu Oluşturma

  1. Geri bildirim: İnsan Beynini Üstün Kılan Ne? | HULYA ALKAN

  2. Geri bildirim: Teknoloji Transferi  | HULYA ALKAN

  3. Geri bildirim: Siteniz TSE’ye Uygun mu? | HULYA ALKAN

  4. Geri bildirim: Keşfet | Doodle Nedir?/ Ne işe Yarar? | HULYA ALKAN

  5. Geri bildirim: Öğren | Khan Academy- Dünyanın En Büyük Öğrenme Portalı | HULYA ALKAN

  6. Geri bildirim: Keşfet | Biryudumkitap | HULYA ALKAN

Yorum bırakın