Geleceğin Araçlarını Geleceğin Mühendisleri Tasarlıyor

Doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucu dünya temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Ülkemizde de bu konuda pek çok çalışma yürütülmekte. Şu an çalışma aşamasında olan pek çok projenin gelecekte  vazgeçilmezlerimiz arasında kendine sağlam bir yer bulacağı aşikar.

Geleceğin mühendis adayları, şimdilerin parlak mühendislik öğrencileri üniversitelerde kurdukları öğrenci kulüplerinde temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak geleceğin araçlarını tasarlamaya başladılar bile.

shell

Peki Öğrenciler Bu Bağlamda Neler Yapıyor? 

Pek çok üniversitede bu çalışmaların yapıldığı öğrenci kulüpleri mevcut. Öğrenciler bu kulüplerde hidrojen, güneş, elektrik vb. alternatif enerjiler kullanarak prototip araçlar üretiyor ve bu araçlarla yurt içi/yurt dışı yarışlara katılıyor. Yurt içinde Tübitak, yurt dışında ise Shell tarafından her sene düzenlenen yarışlarda öğrenciler araçlarıyla yerlerini alıyor. İşin alfabesini öğrenciyken öğrenip gelecekte bunu hayata uyarlayacak mühendisler için bu eşsiz bir tecrübe. Sizin de okulunuzda bu tarz çalışmalara yapan öğrenci kulüpleri muhakkak vardır. Yoksa da bununla ilgili bir girişimde bulunmak için harekete geçin derim.

tyekk

Günümüz şartlarının elverdiği ölçüde mühendis adaylarının başlattığı bu çalışmalar geleceğe de taşınacak ve öğrenciyken içinde bulunduğumuz bir projenin hayata geçtiğini yakın gelecekte göreceğiz. Şu an bu hayal gibi görünse de bu çalışmaların başlangıcından bu yana epey yol alındı. Mühendis ve mühendis adayları olarak bize düşen bayrağı devraldığımız noktadan daha yukarı taşımak. Prototipini ürettik, şimdi sıra seri üretimde.

Benim de araç pilotu olarak içinde aldığım görev aldığım yarışlara ait iki fotoğrafla yazıyı sonlandırıyorum.

shell1

tubitak

Hülya Alkan.